MasterChef- Zuch

8. listopada każdego roku w krajach europejskich obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W myśl tego święta, by promować wśród zuchów i ich najbliższych zdrowe odżywianie 49.Drezdenecka Gromada Zuchowa “Mali Apacze” na swojej piątkowej zbiórce – 6 listopada br.- zaangażowała się w promowanie zdrowego jedzenia. Zbiórka zrealizowana została przy wsparciu projektu ROHiS.

Na początku ,jak na prawdziwego Kuchcika przystało, każdy zadbał o higienę – maseczka, dezynfekcja rąk, umycie swoich owoców i warzyw oraz ubranie fartuszków. Następnie Drużynowa wraz z przybocznymi przedstawiły kilka pomysłów na zdrowe jedzenie – owocowo-warzywne sałatki, koreczki czy świeżo-wyciskane soki to tylko namiastka tego,co przygotowała gromada. Każdy zuch po przygotowaniu swojego stanowiska pracy i potrzebnych do wykonania dania żywności i przyborów zabrał się za obieranie owoców i warzyw ,krojenie ich , a następnie komponował przy ich pomocy smaczne i zdrowe dania.

Dzięki środkom uzyskanym z projektu , zbiórka została przeprowadzona w urozmaicony sposób – każdy miał okazję nauczyć się obierać warzywa i owoce przy użyciu obieraczek , kroić je specjalnym nożykiem ,a chętni mieli okazję usmażyć swoje bomby witaminowe na specjalnie zakupionej kuchence turystycznej przy zachowaniu wszelkich zasad ostrożności. Projekt ten przyczynił się do zdobycia przez Małych Apaczów sprawności Kuchcik, a także nauczył ich posługiwania się podstawowymi przedmiotami kuchennymi czy samodzielnego przygotowania prostego dania.

Pięknie udekorowane dania gotowe były do spożycia.

Napisane przez:

pwd. Jessika Gulajew

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany logged in by dodać posta.

Powrót na górę